Het verhaal achter het ‘Koor’ schilderij

Toen ik een piano ging huren bij een groot muziekcentrum in de buurt vroeg ik of ze ook weleens een oude piano binnen kregen om op te knappen en dan het klavier weggooiden. Dat bleek zo te zijn en ik vroeg vervolgens of ik dat een volgende keer mocht hebben. Het leek me zo leuk om dat in een schilderij te verwerken.

Toevallig had ik net een doek in een afwijkend formaat gekocht om eens iets anders te proberen toen ik bericht kreeg dat er een oud klavier beschikbaar was. Mijn vader zaagde alle toetsen netjes af en ik had al bedacht dat het lange smalle doek precies goed voor dit experiment was. Ik wist ook al voor wie ik het zou maken. Mijn koordirigent Ronald Visser. Ik zong jarenlang bij dit koor met heel veel plezier, en heb heel veel steun van hem gekregen in een tijd dat het zwaar weer was in mijn leven.  Dus heb ik er wat muziekbladen van favoriete liedjes in verwerkt, rood, oranje en blauw gebruikt omdat ik weet dat Ronald van die kleuren houdt en wat ‘koorleden’ zo links en rechts toegevoegd. Centraal de kaars, die altijd aan het begin van een zangavond aangestoken wordt voor hen die het nodig hebben. Mooi is dat. De toetsen onderaan in een zwart vlak geplakt en toen was hij klaar om te geven.

Dat was een prachtig moment. Hij was ontroerd en blij, omdat hij voelde met welke intentie ik dit voor hem gemaakt had en omdat hij het heel mooi vond. Ik ook blij natuurlijk!